Columbia 1 en 2 promoveren! Wat een dag!

5 juni 2017, 2e Pinksterdag, zal als datum dikgedrukt worden opgenomen in de toch al rijke historie van onze geelzwarte vereniging. Columbia 1 en 2 allebei gepromoveerd op dezelfde accomodatie, nu bij Helios in Deventer. Veel Columbianen dachten terug aan die gedenkwaardige dag in 1982 in Beekbergen, toen het 2e elftal ’s morgens en het 1e elftal ’s middags allebei kampioen werden op hetzelfde veld.

 

De wedstrijden bij Helios hadden tal van overeenkomsten. Zo stond bij beide elftallen een fantastische keeper in het doel. Dylan Slijkhuis en Leroy de Boer zorgden allebei met een geweldige redding op een kritiek moment dat hun elftal in de wedstrijd bleef. Bij alle twee betekende het de promotie van de 3e naar de 2e klasse. Beide wedstrijden kende dezelfde wissel: O19-aanvaller Folkert Tilma had de dag van zijn leven als invaller bij zowel het 2e als het 1e. Twee keer op het veld staan én promoveren op dezelfde dag gebeurt niet iedereen.

 

Het begon ’s morgens om 11:00 uur met de finale van de nacompetitie van het 2e tegen De Zweef 4, een goed elftal van ex-eerste elftalspelers van de club uit Nijverdal, die altijd hoog in het amateurvoetbal hebben gespeeld.

Ons 2e elftal had het in de eerste helft dan ook lastig tegen de technische tegenstanders. Gaandeweg de tweede helft kantelde de wedstrijd in het voordeel van de geelzwarten en door doelpunten van Leon Roufs en Giovanni Gerritsen, werd met een 2-0 overwinning de terugkeer binnen een jaar naar de 2e klasse bereikt.

 

Tussen 13:00 en 14:00 uur zorgden de vele meegereisde supporters uit Apeldoorn-Zuid ervoor dat de snackcorner bij Helios vrijwel uitverkocht raakte. Daarna werd er toegeleefd naar het hoofdgerecht van deze middag: de wedstrijd van Columbia 1 tegen Helios 1. Columbia nam een krappe 2-1 voorsprong mee uit de 1e wedstrijd en wist dus wat er te doen stond: proberen te winnen, maar in ieder geval niet verliezen.

 

Door een oorverdovend vuurwerk werden onze jongens vlak voor beginsignaal ondersteund. Er ontstond een gelijkwaardige wedstrijd, waarin beide teams kansen kregen. Pas in de extra tijd van de 1e helft ontplofte de partij. De goed fluitende scheidsrechter Nijmeijer zag een handsbal van een Helios-verdediger in het strafschopgebied en de bal ging op de stip. Aanvoerder Danny Koorevaar voltrok het vonnis: 1-0. De protesten van de Helios-spelers bleven aanhouden en bij het aflopen van het veld werd rood getoond aan Bonne Strijtveen, het bleek zijn 2e gele kaart binnen enkele minuten te zijn.

 

In de 2e helft was in het veld niet zichtbaar dat Columbia een man meer had. Helios kreeg zelfs met 10 man een overwicht en de geelzwarten bleven door een paar uitstekende reddingen van Leroy van Beek overeind. Hij was zeker de man van de wedstrijd. Toch kwam na 60 minuten de thuisclub op gelijke hoogte. Na een corner wist Björn Groot Hulze de bal in het doel te schieten: 1-1. Het laatste halfuur was voor het talrijke Apeldoornse supporters-legioen heel spannend. Columbia slaagde er maar moeizaam in zich onder de druk van de Deventernaren uit te voetballen. Enkele gevaarlijke vrije trappen werden door Leroy de Boer uit de bovenhoek geranseld en de geelzwarte brigade hield stand. In de blessuretijd werd zelfs de overwinning veilig gesteld toen Berry de Jong heel Columbia in een feestroes stortte: 1-2.

COLUMBIA WEER TERUG IN DE 2e KLASSE.

Foto's Rico Brouwer

Dat het daarna nog een lange en vochtige avond werd op De Winkewijert zal niemand verbazen.

 

De opstelling van Columbia: Leroy de Boer, Mischa Hendriksen, Mitchel Telnekes, Marcel de Jong, Erik Nammensma, Danny Koorevaar (55. Leon Roufs), Rick van Lohuizen, Stefan Derksen, Maxime Koutamey (65. Mourad Kasrioui), Michael Langenbach (80. Folkert Tilma), Berry de Jong.

Scheidsrechter: W.M.J. Nijmeijer