Zege voor Columbia in plaatselijke derby tegen Robur

Eindelijk is Columbia erin geslaagd de eerste overwinning in 2018 te behalen. Tot nu toe waren 2 gelijke spelen in 8 wedstrijden het schamele resultaat voor het team, dat voor de winterstop zo verrassend goed presteerde. De Apeldoornse derby tegen Robur et Velocitas bracht de zege waar zo op werd gewacht. Het was ook hard nodig, want bij een nederlaag hadden de Roburianen Columbia op de ranglijst gepasseerd, ook al heeft men 3 wedstrijden meer gespeeld.

 

Blijkbaar had het warme weer in de eerste helft zijn invloed op het vertoonde spel. Veel inzet was er wel, maar tot echt veel opwindends bleken beide ploegen niet in staat. De thuisclub had wel het beste van het spel. Beide teams kregen allebei een redelijke kans, bovendien kregen de geelzwarten nog een handvol mogelijkheden, maar tot doelpunten leidde dit niet. De pauze brak dan ook aan met een dubbelblanke stand.

 

Na de hervatting bleek er weinig veranderd. De wedstrijd kabbelde voort met veel verzorgd voetbal, maar zonder echt doelgevaar. Totdat in de 62e minuut een diepe bal in de Columbia-defensie verkeerd werd ingeschat en Leon de Bok vrij op het doel af kon lopen. Hij maakte oog in oog met doelman Leroy de Boer geen fout en plaatste de bal keurig in de hoek: 0-1.

Columbia moest hier wel wat tegenover stellen om niet weer een nieuwe deceptie tegemoet te gaan. Ze werden hierbij geholpen door doelman Marvin de Bont van Robur, die in de 66e minuut de snelle Michael Langenbach, door wild uit te komen stormen, net buiten het strafschopgebied ten val bracht. Scheidsrechter Zilverberg aarzelde geen moment met het tonen van de rode kaart. Dit stelde Robur voor een probleem want men had geen reservekeeper meegenomen naar de Winkewijertlaan. Maarten Preusterink, al jaren een veel scorende spits voor Robur, kwam nu vanaf de bank en trok een keepersshirt aan. De nog openstaande vrije trap werd helaas slordig genomen door Columbia en leverde slechts een corner op, waaruit Jordy Weijland naast kopte. Een mooie kans op de gelijkmaker was verkeken. Toch viel deze even later, toen Jordy Weijland doorbrak en de invaller-keeper kon passeren: 1-1. Op dat moment was er nog 20 minuten te spelen en leek de wedstrijd eindelijk te ontbranden. Beide elftallen deden hun best om door te drukken, maar de derby leek, zoals zo vaak de laatste jaren, in een gelijkspel te eindigen. Totdat ver in de extra tijd Stefan Derksen vanaf links besloot een hoge voorzet annex schot op doel los te laten. De invaller-keeper verkeek zich hierop, dacht dat de bal over zou gaan, maar deze kwam met een grote boog boven in de hoek terecht: 2-1. Het leek erop, dat Columbia dan eindelijk weer eens zou gaan winnen, maar eerst ontstond nog een gevaarlijk moment aan de andere kant, toen de voorwaartsen van Robur nog een grote kans kregen. Gelukkig voor de thuisclub ging deze bal er niet in en kon het feestgedruis op De Winkewijert losbarsten. Columbia had zo vaak de punten in de laatste 10 minuten weggeven, nu viel het dan een keer andersom.

 

Door de overwinning bleef Columbia op de achtste plaats, maar de afstand naar de onderste plaatsen geeft weer wat meer lucht. Columbia speelt nog 5 wedstrijden thuis en slechts 2 uit.

 

Donderdagavond 26 april a.s. om 20:30 uur komt Columbia al weer in actie, opnieuw in een thuiswedstrijd. Het restant van de gestaakte wedstrijd tegen TVC’28 wordt dan uitgespeeld. Op zondag 29 april a.s. is Victoria’28 uit Enschede onze gast op De Winkewijert. De wedstrijd begint om 14:00 uur.

 

Opstelling: Leroy de Boer, Marcel de Jong, Boy Nuesink, Sebastiaan Lindeman, Mischa Hendriksen, Damian Echter, Roger Oonk (88. Jesse Punt), Stefan Derksen, Michael Langenbach (75. Leon Roufs), Jordy Weijland en Berry de Jong.

 

Om alle onduidelijkheden over de periodetitels en promotie/degradatie-regeling weg te nemen, dit zijn de regels hiervoor opgesteld door de KNVB:

Overname periodekampioenschap:

Deelname aan de degradatie-nacompetitie gaat altijd boven deelname aan de promotie-nacompetitie. Mocht een periodekampioen niet deel kunnen nemen aan de promotie-nacompetitie wordt zijn plaats ingenomen door de hoogste club in de eindstand van de totale competitie, die nog geen periodekampioen is.

Degradatie:

Alleen de nr. 14 in de eindstand degradeert rechtstreeks, de nrs. 12 en 13 nemen als herkanser deel aan de nacompetitie met de periodekampioenen van de 3e klasse.